Menu

Agile werken

Wat is agile werken en wat zijn de voordelen?

Arrow Down A line styled icon from Orion Icon Library.

Waarom
Agile

Niet alles is te voorspellen

Het realiseren van digitale oplossingen brengt unieke uitdagingen met zich mee. Je wilt vaak zelf meedenken over hoe iets moet werken of er moeten meerdere versies voorgelegd worden aan een gebruikersgroep. Je wilt echter niet zomaar een oneindig budget beschikbaar stellen zonder te weten wat je daar voor terugkrijgt. Leg je alles van A t/m Z vast dan heb je geen ruimte meer om tijdens het project wijzigingen aan te brengen of je betaalt extra om alle risico's af te kopen. Om die impasse te doorbreken is een stapsgewijze afstemming van de verwachtingen het antwoord. Een agile projectmethode, zoals SCRUM maakt het mogelijk om flexibel te werken zonder grote risico's voor de uitvoerder en opdrachtgever.

Wij bouwen duurzaam met

WordPress

Logomark

Laravel

Regie en verantwoordelijkheid met agile werken

Bij een agile projectmethode(zoals SCRUM) worden er afspraken gemaakt over de regie en verantwoordelijkheden. De product owner (en dat mag je zelf zijn of iemand anders voor aanstellen) bewaakt de visie van het product en bepaalt de prioriteiten namens alle stakeholders. De SCRUM master (die veel ervaring heeft met het SCRUM proces) faciliteert en het development team werkt de visie en wensen van de product owner uit tot een werkend resultaat aan de hand van User stories.

Wat is een User story

Een User story is een korte beschrijving van wat een gebruiker wenst. Bijvoorbeeld: "De klant wil contact opnemen om een offerte aan te vragen." of "De klant wil zich inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven." . De developers adviseren over de technische uitwerking en mogelijkheden. In ons voorbeeld kan er bijvoorbeeld een offerte aangevraagd worden met een contactformulier, een belknop of via een live chat.

Plan een sprint

Hoe worden de prioriteiten bepaalt bij een agile project?

Nadat de developers hebben ingeschat hoeveel tijd zij denken kwijt te zijn aan een User story mag de product owner de prioteiten aangeven. Is het een noodzakelijke functionaliteit, zoals een contactformulier dan is het een "Must have", is het niet noodzakelijk, maar heeft het wel een grote impact dan is het label "Should have" van toepassing. Dat plakken we op onze belknop. De "Could haves" zijn de kers op de taart. Iemand oppert om ook een WhatsApp knop toe te voegen en zie daar onze Could have. Tot slot is er nog de "Won't have" om duidelijk te maken wat niet nodig is. We hebben niemand beschikbaar voor de chat en daarmee is onze "Live chat" voor nu een "Won't have" geworden. We noemen deze aanpak de "MoSCoW" methode en voor de start van iedere sprint mag de product owner de prioriteiten bepalen en wijzigen.

Wat is een sprint

Om het proces overzichtelijk te houden delen we het totale project op in blokken van tijd die we sprints noemen. Aan het einde van iedere sprint is het development team verantwoordelijk om een werkend (deel)resultaat op te leveren dat getest kan worden door de product owner. De product owner mag gaan testen of ons contactformulier aan de wensen voldoet of het laten testen door andere gebruikers. Op basis van de verzamelde feedback kan het contactformulier in de volgende sprint uitgebreid worden.

Plan een sprint

Waar het agile team van Studio Projectie aandacht extra voor heeft

stars

Kwaliteit

Als Top Rated en Best In Class agency van Sortlist ben je verzekerd van kwaliteit

Missile A line styled icon from Orion Icon Library.

Efficiƫnt

We delen de taken zo efficiƫnt mogelijk in, zodat je meer uit je sprintbudget haalt.

Shield Security A line styled icon from Orion Icon Library.

Veilig

We waarschuwen voor mogelijke risico's en helpen je op koers te blijven

Schedule Server A line styled icon from Orion Icon Library.

Betrouwbaar

We zorgen ervoor dat we iedere sprint een werkend (deel)resultaat opleveren

Sales Performance Up A line styled icon from Orion Icon Library.

Inzichtelijk

Je kunt het proces en de tijdsbesteding real-time volgen en bijsturen wanneer nodig.

Edit Window A line styled icon from Orion Icon Library.

Toegankelijk

Dankzij onze tools hoef je weinig kennis van technologie te hebben om het project te kunnen sturen.

Smartphone A line styled icon from Orion Icon Library.

Advies

Tijdens de sprint kun je altijd vragen om advies van een ervaren SCRUM master

Customer Support A line styled icon from Orion Icon Library.

Communicatie

We gebruiken begrijpelijke taal en je krijgt regelmatig updates over de voortgang.

Het verloop van een agile sprint

Iedere sprint worden alle stappen opnieuw doorlopen.

Arrow Down A line styled icon from Orion Icon Library.

Sprint planning

Het team komt bij elkaar, zodat de product owner de user stories en de visie op het product kan toelichten. Vervolgens worden de prioriteiten en taken voor de sprint afgesproken.

Sprint uitvoering

Het team gaat aan de slag volgens de prioriteiten van de product owner. Tijdens de uitvoering staan zij in contact met de product owner als er vragen zijn of er keuzes gemaakt moeten worden.

Sprint review

Het team presenteert de resultaten van de sprint aan de product owner. De product owner kan vervolgens gaan testen, een gebruikerstest organiseren of besluiten te gaan lanceren.

Sprint retrospective

Het team bespreekt wat er tijdens de sprint goed ging, welke uitdagingen er waren en wat er beter had gemoeten.

"All you have to do
is to decide what to do
with the time
that is given to you"

Gandalf the Grey

Plan een sprint
0jaar Studio Projectie
0 Projecten
0 Opdrachtgevers

Veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over agile ontwikkeling, neem dan gerust contact op!

 • Hoeveel sprints heb ik nodig?

  Het aantal sprints dat je nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het resultaat dat je wilt bereiken en de complexiteit van de opdracht. Ga je bijvoorbeeld een website bouwen dan is het handig om te beginnen met de homepage, daarna de vervolgpagina's toe te voegen en tot slot de website goed vindbaar te maken en te optimaliseren voor smartphones en tablets. Gemiddeld realiseren we websites in 2 tot 5 sprints en webapplicaties in 4 tot 7 sprints.

 • Hoeveel werk moet je doen als product owner?

  De product owner bewaakt de visie op het product en bepaalt de prioriteiten. Het is van groot belang dat de product owner betrokken is blijft om het project te laten slagen. Hoe meer tijd de product owner besteed aan het goed opstellen van de user stories, hoe beter het eindresultaat. Buiten de sprint planning is het vooral belangrijk dat de product owner gemakkelijk te bereiken is voor korte vragen of verduidelijking. Zoek je naar een ervaren product owner dan kun je ons ook vragen om een product owner voor je in te schakelen.

 • Hoe blijf je op koers met een Agile project?

  Om op koers te blijven letten we op het zogenaamde 'kritieke pad'. Er zijn tijdens de ontwikkeling vaak onderdelen of taken die met elkaar verband houden. Om bijvoorbeeld afgeschermde pagina's te kunnen bekijken, moet je wel kunnen inloggen. Een andere tool is de 'definition of done'. Dat wil zeggen dat duidelijk moet zijn, wanneer een User story afgerond is en wanneer nog niet.

 • Hoeveel flexibiliteit heb ik?

  Wij bieden een vrijblijvende sprintplanning los aan. Dat wil zeggen dat je niet verplicht bent om na de sprintplanning daadwerkelijk met de sprint te starten. Daarnaast ben je vrij in je keuze van de hoeveelheid sprints.

 • Wat kost een sprint?

  Heb je interesse om met ons een agile project te starten maak van vrijblijvend een afspraak om je project te bespreken.

Vraag wat zij gebouwd hebben met Studio Projectie

"Many thanks for your hard work and long hours!"

"Te gek hoeveel mogelijkheden er elk jaar weer mogelijk blijken. Heel fijn dat we hebben gekozen voor deze investering."

"De dames en heren van Projectie hebben zich fantastisch ingezet om van onze sites een ware beleving te maken."

Cookie policy - Privacy policy - Algemene voorwaarden - Duurzaam online groeien - © Studio Projectie B.V.