AI

20 02 2024

4 goede redenen om geen AI te gebruiken

AI is trending, maar het is goed om te weten wanneer je het juist niet moet gebruiken.

AI is in trending, maar geen oplossing voor veel problemen. Hieronder beschrijf ik 4 situaties waarin je juist geen AI moet gebruiken:

1. Je bent een expert

Als jij vragen stelt of het gebied waar jij expert op bent, dan zal je vaak merken dat de combinatie van jouw kennis, ervaring, intelligentie en expertise sneller en beter is dan die van AI. Dingen waar jij echt goed in bent, daar zie je de AI vaak fouten in maken of het kost je meer tijd. Zet AI dus niet in voor zaken waar jij echt goed in bent, maar gebruik ze voor ondersteunende- en routinetaken die niet tot jouw kern-expertise behoort, zoals gesprekken samenvatten, informatie opzoeken en e-mails herschrijven.

2. Je kan de antwoorden niet controleren

Ook als je te weinig kennis hebt van een onderwerp moet je de AI niet gebruiken. AI maakt namelijk regelmatig (en met veel zelfvertrouwen) fouten. Als je deze fouten zelf niet kan herkennen, loop je het risico de antwoorden van AI klakkeloos over te nemen. Dan wordt je net als de niet-medici die zichzelf diagnosticeren met behulp van Google. Da's niet zo handig. Als je weinig kennis hebt over een onderwerp of geen zin om de antwoorden te controleren, laat de AI dan maar links liggen.

3. Je mist kennis over privacy-instellingen en datagebruik

Als je niet volledig begrijpt hoe de privacy-instellingen werken of wat er met je data gebeurt, is het beter om terughoudend te zijn met het gebruik van AI. De gegevens die je invoert in AI systemen kunnen prima net zo privé worden gehouden als in de systemen waar je normaal mee werkt, alleen dit is niet vanzelfspreken, dit moet je wel goed onderzoeken. Laat iemand met meer expertise daar goed naar kijken en je advies geven voordat je ermee aan de slag gaat. Een extra risico wat ik hier vaak zie is dat een bedrijf het gebruik van AI algeheel verbiedt maar hun werknemers privé nog wel AI tools gebruiken 'omdat het zo handig is'. Dat is pas echt onverantwoordelijk.

4. Je werk is betekenisvol

Soms denken we wel eens dat ons werk en dagelijkse taken voornamelijk gericht zijn op productiviteit en financieel gewin, maar dat is echt niet zo. In sommige van onze taken kunnen we ook een stukje van onszelf leggen en daarmee geeft ons werk ons ook invulling- en betekenis aan ons leven. Dit zijn niet de dingen die je aan de AI moet delegeren, zelfs niet als die het snel en beter kan. AI is een hulpmiddel en vervangen van taken die jou een gevoel van eigenaarschap en trots brengen moet je erg mee oppassen. Gebruik het dus vooral voor taken die je als repetitief of minder belangrijk beschouwt en die weinig bijdragen aan je gevoel van voldoening of persoonlijke groei. Spellingscontrole is voor mij zo'n ding: daar heb ik niet zoveel mee.

Ik ben enthousiast over AI en een groot voorstander van het gebruik van AI. Maar wel met kanttekeningen, net zoals iedere nieuwe technologie moeten we niet blind zijn voor de nadelen en niet bang voor de voordelen.

© Studio Projectie B.V. - BUILD WITH US - Algemene Voorwaarden - Privacy Policy