CMP's vanaf morgen verplicht voor online advertenties

"Een CMP? Wat is dat dan?"

Vanaf morgen is het zover: als je adverteert met Google dan moet je verplicht een Google-certified CMP gebruiken. "Een CMP? Wat is dat dan?" Dat is het eerste wat ik zelf dacht, tenminste.

Maar goed, CMP staat voor Cookie Management Platform: het zijn die hele ingewikkelde en irritante popups met tientallen mogelijkheden die je vaak te zien krijgt als je een website. Die dingen waarvan de meeste mensen gewoon snel op 'accepteren' klikken zonder ooit te lezen wat er staat. De EU heeft recent Google verteld dat het nog steeds niet goed gaat met de privacy.

En eerlijk gezegd heeft de EU wel een punt: voor Google zijn privacy-regels vooral vervelend en doen ze het liefst het minimale. Maar wat de EU zoals verzint, dat loopt ook vaak nogal spaak. Het komt er op neer dat de EU nu aan Google heeft verteld dat zijn alleen bezoekers mogen volgen met website wiens popups irritant en ingewikkeld genoeg zijn. En toe zij Google weer: prima, maar dan mogen mensen bij ons geen advertenties laten zien tenzij website-eigenaren een door ons goedgekeurde popup hebben, oftwel een Cookie-Management Platform (CMP) op hun website zetten.

Natuurlijk zijn er genoeg kapers op de kust die graag wat rijker worden van de vete tussen de EU en Google. Dus mag je per website gelijk ergens tussen de 12 en 100 euro per maand afrekenen voor een popup die meesten mensen negeren en voornamelijk hinderlijk is en weinig bijdraagt aan de feitelijke privacy.

Dus, als je Google Ads morgen dus niet meer werken, dan weet je waarom dit komt. Wij zijn al druk bezig om op sites die wij beheren CMP's te installeren en onze klanten vertellen dat ze per maand nog meer voor hun website moeten betalen. Dank je EU, dank je Google.

Vanaf 8 maart gaan deze veranderingen in werking. Maak je gebruik van advertenties en begrijp je nog niet wat de impact is? Laat het even weten?

https://support.google.com/admanager/answer/13554116?hl=en

© Studio Projectie B.V. - BUILD WITH US - Algemene Voorwaarden - Privacy Policy