AI

29 01 2024

De AVG mail die mijn ochtend verpestte

Hoe doorbreek je conventionele werkwijzen en pak je taken als het invullen van overweldigende AVG-vragenlijsten aan en behoudt je je tijd voor je kopje koffie en de leukere taken van jouw vak? Lees nu verder en doe mee aan de dialoog over het vinden van slimme, tijdbesparende oplossingen!

Het was nog een rustige ochtend, de eerste kop koffie in de hand, en dan... ping! Een nieuwe e-mail in de inbox. Van AkzoNobel, nog wel. Bij het openen van de mail zie ik een lijst met vragen over AVG en privacy. Mijn eerste reactie? Een diepe zucht en een verlangen naar een tweede kop koffie.

Met frisse tegenzin begin ik de vragenlijst in te vullen. Een, twee, drie vragen... en dan realiseer ik me dat het er geen tien zijn, maar meer dan vijftig! Elk met hun eigen kleine lettertjes en ingewikkelde formuleringen. Terwijl ik me door de kolommen heen worstel, komt de gedachte op: "Moet dit echt op deze manier? Is er geen betere oplossing?"

En dat is het moment waarop het kwartje valt. Waarom volg ik blindelings de oude gewoonten, terwijl ik eigenlijk helemaal geen zin heb in deze monnikenklus? Het is een moment van zelfreflectie. Gewoontes zijn sterk, maar soms is het tijd om ze te doorbreken. En een noodzakelijke rotklus krijgen terwijl je al krap in je tijd zit is een krachtige motivator.

In plaats van handmatig verder te gaan, besloot ik onze maatwerk AI tool (Jobsolve) te gebruiken. Jobsolve wist wie ik was, wat de context was en door een koppeling met ChatGPT kon ik de complexe vragen efficiënter beantwoorden, waardoor ik tijd overhield voor zaken die écht belangrijk zijn (zoals die tweede kop koffie).

De AI wist lang niet op alle vragen een goed antwoord te vinden, en ik moest mijn kennis van de materie zelf nog een aantal noodzakelijke aanpassingen kon maken. Maar een hele boel zaken (zoals adressen van subverwerkers of wat een SCC was) die wist de AI, die zelf al geleerd had van honderden vergelijkbare AVG-invuloefeningen, zelf goed kende en dus wist waar ik heen wilde.

Mijn waardevolle les is dat ik soms teveel op automatische piloot werk. Soms zijn er betere en efficiëntere manieren om een taak op te pakken, maar uit gewoonte doe ik het toch op de 'oude manier'. Door open te staan voor nieuwe oplossingen, zoals AI, kan ik mijn werk nu een stuk eenvoudiger maken.

Dus, wat zijn jouw ervaringen met het doorbreken van gewoontes en het vinden van slimme oplossingen? Laten we de dialoog aangaan en elkaar inspireren met verhalen en tips over hoe we onze werkwijzen kunnen verbeteren. Want uiteindelijk willen we allemaal dat beetje extra tijd voor onszelf en de dingen die we leuk vinden, toch?

© Studio Projectie B.V. - BUILD WITH US - Algemene Voorwaarden - Privacy Policy