AI

17 01 2024

AI heeft me gered: nooit meer achterlopen met gespreksverslagen

"Heb ik nou echt nog drie gespreksverslagen te schrijven?" verzucht ik terwijl ik naar mijn overvolle agenda kijk.

Het probleem

"Heb ik nou echt nog drie gespreksverslagen te schrijven?" verzucht ik terwijl ik naar mijn overvolle agenda kijk. Het is weer zover. Na een reeks boeiende maar intensieve vorderings- en beoordelingsgesprekken met collega's, ligt er een berg aantekeningen op mijn bureau te wachten om uitgewerkt te worden. Die gesprekken zelf? Fantastisch! Het uitwisselen van ideeën, het geven van tips, het diepgaande inzicht in de gedachten en plannen van mijn collega's – elk gesprek is een verrijkende ervaring.

Maar dan, het uitwerken van die gesprekken... een taak die mij altijd als een donkere wolk boven het hoofd hangt. "Moet ik nu echt al mijn creatieve energie steken in het herformuleren van deze notities?" denk ik bij mezelf. Het is een tijdrovend proces en met de waan van de dag erbij komt het er vaak op neer dat ik weken later, als de details al aan het vervagen zijn, nog aan de slag moet.

Omdat ik weet hoe belangrijk een goed en tijdig verslag is, maar het dus regelmatig niet lukte, besloot ik om hulp te zoeken in de wereld van de kunstmatige intelligentie (AI). In dit artikel vertel ik over mijn zoektocht en ervaringen met AI, en hoe deze technologie mij geholpen heeft om niet alleen efficiënter te werken, maar ook de kwaliteit van mijn werk te verhogen.

Mijn oplossing

Gedreven door de wens om mijn werkdruk te verlichten zonder in te boeten aan kwaliteit, begon ik mijn zoektocht naar een oplossing in de wereld van kunstmatige intelligentie. Aanvankelijk was ik sceptisch. Hoe kon een machine de complexiteit en nuances van menselijke gesprekken begrijpen en deze effectief vastleggen in een rapport?

Mijn eerste experimenten met AI waren veelbelovend, maar niet zonder hobbels. Ik moest de juiste manier vinden om de AI te 'voeden' met informatie - de zogenaamde 'pre-prompt' die de basis zou vormen voor de uiteindelijke verslagen. Het was cruciaal dat de AI de structuur van onze gesprekken begreep en de relevante onderwerpen onder de juiste rubrieken kon plaatsen.

Na enige aanpassingen en experimenten begon ik de vruchten te plukken van mijn inspanningen. De AI was nu in staat om niet alleen de basis van het gesprek vast te leggen, maar ook de subtiele nuances en actiepunten die tijdens onze discussies naar voren kwamen. Dit was een gamechanger. Het bespaarde me niet alleen tijd, maar verhoogde ook de kwaliteit en consistentie van de verslagen.

Het meest opwindende deel? De AI kon uit elk gespreksverslag ook nog eens lijst met actiepunten genereren. Dit was niet alleen handig voor mij, maar ook voor mijn collega's, die nu een duidelijk overzicht hadden van de belangrijkste punten en vervolgacties.

Het grote voordeel

De ware transformatie die AI in mijn werk heeft teweeggebracht, ligt niet zozeer in de tijdbesparing, hoewel dat zeker een aangename bijkomstigheid is. Het meest waardevolle aspect is dat ik een taak die ik als vervelend en weinig inspirerend ervoer - het uitwerken van gespreksverslagen - voor een groot deel heb kunnen elimineren. Dit was voor mij een revolutionaire verandering; het heeft me bevrijd van een last die mijn werkplezier belemmerde.

De tijd die ik hierdoor bespaar is natuurlijk mooi meegenomen. Deze extra tijd stelt mij in staat om me te concentreren op de meer creatieve en bevredigende aspecten van mijn werk, wat mijn algehele werktevredenheid aanzienlijk heeft verhoogd.

Een andere belangrijke verbetering is de kwaliteit van de verslagen. Dankzij AI zijn deze niet alleen gestructureerd en nauwkeurig, maar vangen ze ook de menselijke nuances van onze gesprekken. Dit maakt ze waardevoller en aangenamer om te lezen, zowel voor mij als voor mijn collega's.

De automatisch gegenereerde actiepunten vormen een extra pluspunt. Deze helpen ons om gefocust te blijven op de afgesproken vervolgstappen en maken de opvolging van gesprekken efficiënter en doelgerichter.

Kortom, de integratie van AI in mijn werk heeft mijn efficiëntie verhoogd, maar belangrijker nog, het heeft mij verlost van een onaangename taak. Het is een verandering die een diepgaande positieve impact heeft gehad op mijn werkdagen.


Conclusie

Terugkijkend op mijn reis met AI, ben ik diep onder de indruk van hoe deze technologie niet alleen mijn werkproces heeft vereenvoudigd, maar ook mijn blik op de mogelijkheden van technologische hulpmiddelen heeft verbreed. Het heeft een taak die ik als lastig en tijdrovend beschouwde, omgetoverd tot een efficiënt en zelfs plezierig proces.

Een probleem wat ik zelf nog zag is dat ik echt even tijd moest investeren voor de AI goed begreep waar ik heen wilde: dat is best een grote instructie geworden. Die wilde ik natuurlijk hergebruiken zodat ik niet iedere keer weer opnieuw dat aan AI hoef uit te leggen.

Uiteindelijk heb ik die oplossing gevonden in Jobsolve.ai: daar kan ik een gepersonaliseerde HRM medewerker inrichten die weet wie ik ben en wat voor soort bedrijf we zijn en vervolgens precieze instructies voor deze taak toevoegen, zo hoef ik nu niets meer uit te leggen of onthouden, maar kan gelijk aan de AI mijn samenvatting geven en komt er gelijk iets nuttigs uitrollen.

Heb jij ook leuke ervaringen met AI of andere technologieën die je professionele leven makkelijker of leuker hebben gemaakt? Hoe heeft technologie jouw werk veranderd of verbeterd? Heb jij taken die je met behulp van AI technologie efficiënter of aangenamer heeft kunnen maken? Deel je verhaal of inzicht, ik ben benieuwd.

© Studio Projectie B.V. - BUILD WITH US - Algemene Voorwaarden - Privacy Policy