SEO

28 08 2023

Alles dat je moet weten over de Google Core Update van Augustus

Ontdek de belangrijkste wijzigingen van de laatste Google Core Update en krijg weer grip op je SEO.

Google is gestart met het uitrollen van een nieuwe Core Update van de zoekmachine. Core updates zijn grote updates van het zoekalgoritme die een impact hebben op de vindbaarheid van je website, maar ook de manier waarop Google zoekresultaten toont. Google komt regelmatig met kleine en grote updates van het algoritme om de zoekresultaten te verbeteren of spam tegen te gaan. Gemiddeld zijn er 2 tot 3 grote updates per jaar.

Disclaimer: Google geeft nooit de exacte details vrij over hoe het algoritme werkt. Toch zijn er trends die je kunt volgen om erachter te komen wat er veranderd is. Allereerst de manier waarop Google resultaten weergeeft en de statistieken van je website. Vergelijk de komende tijd niet alleen bezoekersaantallen, maar bijvoorbeeld ook hoe lang bezoekers op je website gebleven zijn en welke pagina’s zij bekeken hebben.

Hieronder drie veranderingen waar Google al langer mee experimenteert die volgens onze SEO expert Marcel mogelijk een onderdeel uitmaken van deze core update.

Langere pagina’s scoren niet altijd beter

Nu het dankzij AI-tools, zoals ChatGPT en goede prompts steeds gemakkelijker is om lange teksten te schrijven, worden pagina’s steeds langer. Ik zie in onze eigen data al een aantal weken dat langere pagina’s niet meer automatisch beter scoren dan kortere pagina’s. De grootste vraag van ons SEO experts was al een tijdje hoe Google zou omgaan met de opkomst van AI en dit is daar een mooi voorbeeld van.

Schema FAQ’s verdwijnen

Google toonde de afgelopen tijd steeds vaker zogenaamde FAQs (veelgestelde vragen). Als je bijvoorbeeld zoekt op een vraag: “Wat kost een website?” dan krijg je waarschijnlijk een lijst met gerelateerde vragen uit diverse bronnen, zoals “Hoe lang duurt het maken van een website?”, “Hoe maak je zelf een website?” etc. . De FAQ duwde echter andere zoekresultaten naar beneden en vaak waren de antwoorden onjuist, niet relevant of onvolledig. Toen ik bijvoorbeeld zocht naar een manier om mijn LG Soundbar te resetten, kreeg ik een antwoord dat ging over een Sony Soundbar. Google heeft laten weten dat ze minder FAQs gaan laten zien in de zoekresultaten. Het doel is om uiteindelijk alleen nog FAQs te tonen voor medische vraagstukken of overheidscommunicatie. Het heeft dus weinig zin meer om je pagina’s aan te dikken met ellenlange FAQs.

Google E-E-A-T, de ervaring telt mee

Google heeft een ‘E’ toegevoegd aan haar filosofie. De afkorting: Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness is uitgebreid met Experience. De ‘ervaring’ met een product of dienst is steeds belangrijker geworden. Een concreet voorbeeld. Stel je hebt een grote reisorganisatie met een aanbod van duizenden reizen naar talloze bestemmingen. In veel gevallen is je omschrijving over het land en de reis dan vrij generiek. Wanneer je een gespecialiseerde reisorganisatie bent en je reisagenten hebben de reis die ze je aanbieden zelf gemaakt en daarover geschreven, dan hecht Google meer waarde aan deze ‘persoonlijke ervaring’ dan de generieke brochureteksten. Zie ook hoe ik deze techniek praktisch heb toegepast in dit blog door dit op basis van mijn persoonlijke ervaring te schrijven.

Meer afbeeldingen in de zoekresultaten

Google heeft de manier waarop foto’s getoond worden aangepast. In veel gevallen werden er of geen of slechts een foto getoond. Met name voor eCommerce is mij opgevallen dat Google steeds vaker meer afbeeldingen laat zien, zoals bij grote schoenenmerken. De SEO-specialisten achter die merken smullen daarvan, want al deze afbeeldingen vergroten de kans dat bezoekers klikken. Let op dat veel webshop platforms en hosting partijen het crawlen(uitlezen) van afbeeldingen blokkeren. Het kost namelijk best wat bandbreedte en hosting capaciteit als je heel veel afbeeldingen op je website hebt die continu door bots uitgelezen worden.

Tot zover de aanpassingen van deze Core Update die mij het meeste zijn opgevallen. De komende weken en maanden zullen er vast en zeker meer zichtbare (en onzichtbare) wijzigingen komen bovendrijven als gevolg van deze Google Core Update. Hecht je waarde aan de vindbaarheid van je bedrijf of website en wil je goed vindbaar worden en vooral blijven? Dan help ik je graag, zoals wij dat eerder hebben gedaan voor bedrijven als AkzoNobel, Camping de Wildhoeve en Dimsum Reizen. Neem vandaag nog contact op om meer grip te krijgen op je SEO.


© Studio Projectie B.V. - BUILD WITH US - Algemene Voorwaarden - Privacy Policy