Webdesign

21 09 2023

De echte webdesign trends van 2023

Responsive webdesign, filmpjes en grote letters..., dat is allang oud nieuws! In dit artikel vind je daarom de echte actuele webdesign trends die in 2023 opvallen.

Webdesign trends veranderen regelmatig en toch zie je veel dezelfde lijstjes voorbij komen. Responsive webdesign, filmpjes en grote letters..., maar dat is allang oud nieuws! In dit artikel vind je daarom de echte actuele webdesign trends die in 2023 opvallen.

Mooi paars is niet lelijk

Wij waren er vroeg bij met het gebruik van paars, maar inmiddels zie je deze kleur steeds vaker terug. Het begon in 2023 allemaal met de onwijs gave landingspagina van Lineair en groeide uit tot een design trend.

Dark Mode

Apple zorgde voor een enorme toename in populariteit van de kleur wit, waardoor het de defacto corporate stijl werd. Echter botst veel wit met het moderne idee van duurzaamheid en energiebesparing. Zwarte pixels vragen namelijk minder energie dan witte pixels, althans op sommige type schermen. Daarnaast worden je ogen sneller moe van fel licht. Afijn, reden genoeg om tegenwoordig een Dark Mode toe te voegen aan je website of donkere tinten te gebruiken voor je webdesign.

Gradients oftewel kleurverlopen

Kleurverlopen oftewel gradients maken een comeback. Het was een tijdje uit de mode toen alles ‘flat’ moest zijn. De nieuwe gradient trend in 2023 verschilt qua toepassing. Waarbij gradients vroeger in achtergronden of grote vlakken gebruikt werden, worden ze nu toegepast in letters, iconen en buttons. Op de nieuwe website van de Bètabanenmarkt hebben we deze trends stijlvol toegepast.

Bento grids

Sushi, manga, Nintendo… alles dat uit Japan komt is op dit moment populair. Het is daarom niet zo vreemd dat designers daar inspiratie uithalen. Een uitwerking hiervan is het zogenaamde ‘Bento grid’. Een ‘Bento grid’ is een serie van vakken die perfect op elkaar aansluiten qua ruimte en vorm. Gelijk aan de zogenaamde bento-box die in Japan populair is. Apple begon het te gebruiken in hippe presentaties en daarna is de overstap naar websites snel gemaakt.

AI content

De AI revolutie is in volle gang en in webdesign zien we AI vooral terug als het gaat om content. Wij gebruiken bijvoorbeeld AI om afbeeldingen voor onze blogs te genereren of bij het schrijven van teksten. Het is nog niet perfect, maar biedt voldoende inspiratie en houvast om een goed artikel te maken.

Animaties en motion design

We zien steeds meer animaties en motion design en dat maakt websites op allerlei mogelijke manieren niet alleen leuker, maar ook intuïtiever. Dankzij snellere mobiele processors hoeven de animaties niet meer beperkt te worden op smartphones. Het blijft wel oppassen dat je website niet te druk wordt en toegankelijk blijft, maar de hardware is geen beperking meer. Op de website van Camping de Wildhoeve vind je talloze animaties van dieren, want ook digitaal is het de leukste kindercamping van Nederland!

Toegankelijkheid

Een onderwerp dat steeds meer speelt is toegankelijkheid. Webdesigners denken steeds bewuster na over hoe zij ontwerpen, zodat ook gebruikers met een beperking websites kunnen gebruiken. De Nederlandse overheid stelt het zelfs als eis voor haar eigen websites en ook ANBI-instellingen zijn er mee bezig. Je kunt vaak al met kleine aanpassingen, zoals de juiste kleurcontrasten of een net iets groter lettertype je website beter leesbaar en bruikbaar maken voor iedereen.

Amerikaanse uitbundigheid vs. Europese duurzaamheid

In het verlengde van de toegankelijkheid zien we in 2023 een duidelijke scheiding ontstaan tussen Amerikaanse en Europese webdesign trends. Waarbij in Amerika de trend vooral beweegt naar meer uitbundigheid, artistieke uitspatting en diversiteit hebben we in Europa andere prioriteiten, zoals duurzaamheid, privacy en toegankelijkheid. Daarnaast worden Amerikaanse websites volgeladen met advertenties totdat ze nauwelijks meer te gebruiken zijn. Voor het eerst in lange tijd is het zelfs niet vanzelfsprekend meer dat Amerikaanse technologiebedrijven hun producten in Europa lanceren. Zo is Threads, het nieuwe social media kanaal van Meta, nog altijd niet in Europa beschikbaar. Kortom, het Europese internet begint net als de samenleving steeds meer te verschillen van het Amerikaanse internet. Internationale merken houden hier ook rekening mee, zo is de Duitse Nike website veel minder uitbundig dan de Amerikaanse.

Niche websites

Het type website dat in 2023 booming is, is de niche website. We zoeken steeds meer naar ‘passieve’ inkomsten en nu dat moeilijker geworden is met vastgoed, crypto en andere hustles is de website weer een interessante optie als verdienmodel. Persoonlijke reisblogs (met advertenties), hobbysites (met Amazon affiliate links) en websites om allerlei cursussen, coachings en trainingen te verkopen bestormen de zoekresultaten van Google. De grote kracht van niche websites is de persoonlijke touch. Je leest niet het verhaal van Booking.com, maar van een gepassioneerde reiziger die persoonlijke ervaringen deelt.

Wil jij een website die niet morgen al verouderd is?

Bij Projectie kiezen we voor alle websites die we maken de trends uit die een blijvende impact hebben en cultureel relevant zijn. Ben jij op zoek naar een webdesign dat al je verwachtingen overtreft of wil je meer weten over de webdesign trends van 2023, neem dan contact met ons op.

© Studio Projectie B.V. - BUILD WITH US - Algemene Voorwaarden - Privacy Policy