Webdesign

31 08 2023

10 tips voor website fotografie

Laat je foto’s maken voor je website of ga je zelf foto’s maken? Lees hier 10 handige tips om tot het beste resultaat te komen.

Laat je foto’s maken voor je website of ga je zelf foto’s maken? Lees hier 10 handige tips van onze webdesigner Armando om tot het beste resultaat te komen. 

  • Portrait of landscape
  • Let op de randen
  • Bepaal de kijkrichting
  • Let op het kleurgebruik
  • Bepaal het type foto’s dat je nodig hebt
  • Kies de juiste bestandsextensies
  • Denk aan de bestandsgrootte
  • Voorkom problemen met rechten
  • Zorg voor consistentie
  • Huur een fotograaf in

Portrait of landscape

Het maken van foto’s voor websites is ingewikkelder dan het lijkt, omdat websites tegenwoordig ‘responsive’ schalen op allerlei verschillende schermen en devices, zoals smartphones en niet meer een vast formaat hebben. Ons advies is om je foto’s zowel in portrait(staand) als landscape(liggend) te schieten. Je hebt namelijk landscape foto’s nodig voor headers, banners en call to actions en portrait foto’s om personen uit te lichten of om naast teksten te plaatsen. 

Let op de randen

Aangezien foto’s op je website responsive schalen worden er mogelijk randen, boven, onder, links of rechts afgesneden. Het is aan te raden dat het belangrijkste object of de persoon die je wilt uitlichten in het midden van je foto staat. Zorg er in ieder geval voor dat +/- 10% a 20% van de buitenrand mag vervallen.


Bepaal de kijkrichting

Websites worden in Nederland en andere westerse landen grotendeels links uitgelijnd. Plaats je een foto naast een tekst of knop dan kan de kijkrichting een ander effect hebben. De bezoeker van je website volgt onbewust de kijkrichting van de persoon op de foto. Kijkt er iemand weg van je knoppen of teksten dan is de kans groot dat de knoppen en teksten minder opvallen. Overigens is naar rechts kijken soms juist wel gewenst, bijvoorbeeld als je wilt communiceren dat je een verre vooruitziende blik hebt. Aangezien in websites vaak met afwisselende lay-outs gespeeld wordt is ook hier het advies om zowel foto’s te maken waarbij de persoon in kwestie naar links kijkt als naar rechts. Uiteraard kun je foto’s ook spiegelen, maar let op dat er dan geen teksten, kentekens, logo's, verkeersborden of andere herkenbare elementen op staan die niet meer kloppen, want dit kan de bezoeker afleiden.

Let op het kleurgebreuk

Een website wordt door het gebruik van iconen, teksten en knoppen in meerdere kleuren al snel ‘druk’. Hoe meer verschillende kleuren je foto’s bevatten, hoe drukker je website wordt. Wil je een rustigere uitstraling, zorg dan voor meer neutrale achtergronden of nog beter, match de kleuren van de kleding of omgeving met de website voor het beste consistente resultaat.


Bepaal het type foto's dat je nodig hebt

Wanneer je foto’s gaat maken voor een website is het belangrijk om na te denken welke soorten foto’s je nodig hebt. Bijvoorbeeld niet alleen foto’s van het personeel, maar ook foto’s van je locatie. Lever je verschillende diensten, heb je meerdere departementen of diensten, zorg er dan voor dat je van ieder onderwerp genoeg foto’s hebt. Daarnaast kun je foto's op je website op verschillende manieren gebruiken. Wil je bijvoorbeeld foto's gebruiken in call-to-actions er een tekst overheen plaatsen dan moet het wel leesbaar blijven.

Kies de juiste bestandsextensies

Verdiep je eens in verschillende bestandsextensies en de mogelijkheden ervan. De meeste websites maken gebruik van .jpg, .png en .gif bestanden. Sla je een foto op als .jpg bestand dan worden transparante vlakken altijd wit. Gebruik je echter een .png bestand dan is transparantie wel mogelijk. Tot slot zijn .gif bestanden vaak een stuk korreliger dan .jpg’s of .png’s, maar in tegenstelling tot andere soorten bestanden kun je GIFs animeren. Pas op met nieuwe exotische bestandsextensies, zoals .webp . Niet alle browsers bieden daar ondersteuning voor. 


Denk aan de bestandsgrootte

Een foto van 8000x8000 pixels is misschien haarscherp, maar ook 10MB. Hoe groter de bestanden, hoe meer data ze verbruiken en hoe langzamer je website. In de meeste gevallen zijn full-HD(1920x1080) foto’s scherp genoeg voor je website. Je kunt foto’s ook comprimeren zonder kwaliteitsverlies, bijvoorbeeld via TinyPNG of iloveimg.

Voorkom problemen met rechten

Zorg ervoor dat je de rechten hebt van de foto’s die je gebruikt. Er zijn talloze stockfoto-sites waar je prachtige foto’s kunt vinden (vaak zelfs helemaal gratis), maar foto’s die je bijvoorbeeld op nieuwssites ziet zijn vaak ‘eigendom’ van de fotograaf. Gebruik je foto’s zonder rechten of toestemming voor commerciële doeleinden, dan kun je het risico lopen dat de maker juridische stappen zet en een schadevergoeding eist. Er bestaat ook zoiets als portretrecht, maak jij een foto van iemand om op je website te gebruiken (bijvoorbeeld een klant) dan moet je wel toestemming hebben van degene om de foto commercieel te gebruiken.

Zorg voor consistentie

De meeste bedrijven zetten hun team op de website. Echter komt er door de jaren heen personeel bij of er worden stagiaires aangenomen. Hou de discipline vast om van ieder personeelslid een mooi plaatje te schieten, bij voorkeur op dezelfde locatie en met dezelfde achtergrond. Nog beter, ieder jaar opnieuw iedereen op de foto!

Huur een fotograaf in

Het is helemaal niet erg om hier en daar een stockfoto te gebruiken. Echter gaat niets boven een professionele fotograaf die ervaring heeft met website fotografie om mooie plaatjes te schieten voor je website.

Ben je op zoek naar webdesigners die oog hebben voor fotografie en deze pixel perfect in je website verwerken? Neem dan contact met ons op.

© Studio Projectie B.V. - BUILD WITH US - Algemene Voorwaarden - Privacy Policy