Innovatie

19 01 2024

Waarom zijn mijn Fleurs zo langzaam?

Als de techniek aan de limiet zit, maar je het niet aan een geïrriteerde Fransman kan uitleggen, wat kan je dan als software bouwer?

Het probleem

In een klein dorpje in het zuiden van Frankrijk, waar de zon altijd schijnt en de internetverbinding net zo wisselvallig is als het humeur van een Franse bakker, begint ons verhaal. Een Franse klant van Alfa Pro, een softwareleverancier voor groothandel in planten en bloemen, belt hen op. Zijn frustratie is voelbaar; de webshop laadt trager dan een slak op een luie zondagmiddag. Het probleem? Een combinatie van een verouderde browser, een computer uit het stenen tijdperk en een internetverbinding die sputtert en stottert.

Omdat wij voor Alfa Pro die webshop gebouwd hebben, ligt de bal nu bij ons. En de uitdaging is niet gering. Een catalogus met wel 10.000 producten die elke vijf minuten een update moeten krijgen. Het is vershandel, dus het gaat snel en de informatie moet realtime worden opgehaald. Bovendien heeft iedere klant eigen prijsafspraken, dus voor iedereen een uniek assortiment. En daar zit je dan, in Frankrijk, te wachten tot de pagina eindelijk geladen is.

Onze oplossing

Maar hoe pak je zoiets aan? Hoe je het ook draait of keert, 10.000 producten binnen enkele seconden ophalen en tonen was niet mogelijk. Als een technische oplossing buiten bereik ligt, moet je creatief zijn. Onze oplossing was even eenvoudig als doeltreffend: psychologie. We begonnen met het analyseren van het gedrag van de gebruiker. Welke catalogus bekijkt hij het meest? Wanneer hij terugkeert naar de site, laden we deze catalogus alvast in. De klant merkt hier niets van; hij is nog bezig met zijn wachtwoord in te voeren. Maar op de achtergrond is het systeem al bezig zijn persoonlijke productcatalogus in te laden. Wanneer hij dan eindelijk ingelogd is, en wij hebben de juiste catalogus voorspeld, dan lijkt het alsof de pagina razendsnel laadt als hij op die catalogus klikt. Een illusie, natuurlijk, maar wel een effectieve.

Conclusie

Deze aanpak illustreert hoe belangrijk het is om verder te kijken dan de techniek. Soms is er simpelweg geen technische oplossing voorhanden. Doordat wij inspelen op gebruikersgedrag en ervaring, kunnen we toch een positieve draai geven aan de ervaring van de klant ondanks de beperkingen van de techniek.

In dit geval hebben wij Alfa Pro laten zien dat je met een slimme combinatie van techniek en psychologie het kan maken. Het is een les in aanpassingsvermogen, creativiteit en het herkennen van de menselijke kant van technologie. We nodigen je uit om jouw ervaringen te delen. Hoe heb jij ooit een uitdaging aangepakt waarbij de technische oplossing niet voorhanden was? Deel je verhalen en inspireer anderen met jouw creatieve oplossingen!

© Studio Projectie B.V. - BUILD WITH US - Algemene Voorwaarden - Privacy Policy